Εκδηλώσεις

Επιμορφωτική ημερίδα:

Γιορτές και εκδηλώσεις στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο

Με τη Μαριλένα Καββαδά

(Συγγραφέα, χορογράφο, νηπιαγωγό Med. Τ.Ε.Α.Π.Η.)

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

10:00 – 14:00

Grand Hotel, Μοναστηρίου 305-307, Θεσσαλονίκη

– Θεωρητικό μέρος:
Σύγχρονες τάσεις σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων και σχολικών γιορτών.

– Βιωματικό μέρος:
Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι… ανοίγει την αυλαία! Για ένα παραμύθι στη σκηνή… Με θέατρο, παιχνίδι, χορό και μουσική!

Διοργάνωση: Εκδόσεις Διάπλους

 

Η Μαριλένα Καββαδά, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες και πρακτικές προσεγγίσεις, στην παρούσα ημερίδα φιλοδοξεί: να μοιραστεί με τους συμμετέχοντες γνώσεις και εμπειρίες 20 και πλέον ετών στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την πραγματοποίηση γιορτών & πολιτιστικών εκδηλώσεων με μικρά παιδιά.

Αναλυτικότερα:

Στο πρώτο μέρος μετά από μια σύντομη θεωρητική τεκμηρίωση και επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, μεταξύ πολλών άλλων, θα παρουσιαστούν συνοπτικά:

  • Βασικά βήματα σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης μουσικοκινητικών και χοροθεατρικών γιορτών.
  • Στοιχεία σκηνοθεσίας, χορογραφίας, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και μουσικής επιμέλειας για παιδικά μιούζικαλ.
  • Ποικίλες τεχνικές δημιουργικής έκφρασης.
  • Πρωτότυπη θεματολογία.
  • Νέες ιδέες για πολυτροπικές γιορτές.
  • Προτάσεις για πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθ’ όλη τη σχολική χρονιά.

Στο δεύτερο μέρος αξιοποιώντας το παραμύθι “Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι κρατά την υπόσχεσή του” (εκδ.ΔΙΑΠΛΟΥΣ, εικον. Μυρτώ Δεληβοριά), οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε πλήθος δημιουργικών δραστηριοτήτων και βιωματικών παραδειγμάτων για το ζωντάνεμα του παραμυθιού από την τάξη στη σκηνή. Με θέατρο, παιχνίδι, χορό και μουσική.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με μια σύντομη εισήγηση της σχολικής συμβούλου 61ης περιφέρειας προσχολικής αγωγής Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Λαλιώτη και θα ολοκληρωθεί με προβολή σχετικού βίντεο και φωτογραφιών από σχολικές γιορτές σε τυπικούς και άτυπους χώρους εκπαίδευσης.

Κλείνοντας θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για μία εποικοδομητική συζήτηση ανοιχτή σε ιδέες, απόψεις και προτάσεις.

Σημείωση: Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

Λίγα λόγια για τη Μαριλένα Καββαδά…

Η Μαριλένα Καββαδά έχει πτυχιακές σπουδές στο Χορό (Υποτροφία Ν. Κονταξάκη), τον Ελληνικό Πολιτισμό (Αριστούχος Ε.Α.Π.) και στην Εκπαίδευση & Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία (Αριστούχος Πανεπιστημίου Αθηνών). Ο μεταπτυχιακός της τίτλος αφορά στις “Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση” (Αριστούχος Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου).
Τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια επιμορφώνεται εντός κι εκτός Ελλάδας ενώ εργάζεται ως υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο.

Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με διάφορες παιδικές σκηνές, χορογραφώντας έργα των: Ευγένιου Τριβιζά, Άλκης Ζέη, Ζωρζ Σαρρή κ.ά.
Από το 2007 συνεργάζεται με το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου υλοποιώντας πολιτιστικά προγράμματα για παιδιά και συντονίζοντας τη λέσχη ανάγνωσης “Παραμυθοπαρέα”.

Από το 2013 ίδρυσε και συντονίζει την Καλλιτεχνική & Παιδαγωγική Ομάδα “Μαγικό Κοχύλι”, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στις διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών, την οργάνωση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών & ψυχαγωγικών προγραμμάτων για παιδιά και τις επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (www.magiko-kohili.gr).

Έργα της ομάδας της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορους χώρους εκπαίδευσης και πολιτισμού (π.χ. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης).
Περιοδικά σχεδιάζει εκπαιδευτικά πακέτα και θεματικά πάρκα για διάφορους επιστημονικούς φορείς (π.χ. Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης), συμμετέχει ως εισηγήτρια σε εγχώρια ή διεθνή συνέδρια διαφόρων επιστημονικών φορέων (π.χ. ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ, OMEP κ.ά.) και επιμελείται εκδόσεις βιβλίων ή παιδικών CDs.
Στο συγγραφικό της έργο, ανάμεσα στα βιβλία για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς εντάσσονται περισσότερα από πενήντα άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά παιδαγωγικά περιοδικά.

Το παραμύθι της “Το μαγικό κοχύλι της γοργόνας” τέθηκε υποψήφιο για το βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου (βραχεία λίστα κρατικών λογοτεχνικών βραβείων 2012).

Τέλος, στα CDs των βιβλίων της, τα οποία περιλαμβάνουν δραματοποιημένες αφηγήσεις, εκπαιδευτικό υλικό και τραγούδια της, έχουν συνεργαστεί φιλικά καλλιτέχνες όπως: Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Μακεδόνας, Αφροδίτη Μάνου, Αρετή Κετιμέ κ.ά..

 

Από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ κυκλοφόρησαν πρόσφατα τα βιβλία της:

  • Το κρυφτό της χαράς, σε εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση
  • Ο Φάρος με τα χίλια μυστικά, σε εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου.

Κατεβάστε και συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής